Bij de bouw van de Afsluitdijk werden twee sterke verdedigingslinies aangelegd. In de meidagen van 1940 kwam de Duitse Blitzkrieg in Kornwerderzand tot stilstand. Het was de enige plek in Europa waar dit gebeurde. Dit bewijst de sterkte van de kazematten. Eind april stonden de Canadezen voor de Afsluitdijk. Ook zij wilden de dijk aanvallen. Maar dat plan werd hen ontraden door het Friese verzet, dat zich herinnerde wat er met de Duitsers in 1940 was gebeurd. Het kazemattenmuseum vertelt niet alleen het verhaal van de bunkers, maar ook van het Friese verzet langs de IJsselmeer- en Waddenkust.
In het Kazemattenmuseum komt u alles te weten over de bouw van de Afsluitdijk, het sluizencomplex en natuurlijk de kazematten. In verhalen en exposities behandelt het museum de periode van de aanleg tot en met de Koude Oorlog. Bekijk een film met interviews met veteranen die in 1940 op Kornwerderzand dienden en bezoek de exposities in de verschillende kazematten.
Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op Kazemattenmuseum.nl.
De Nederlandse kazematten en de Duitse bunkers kwamen de oorlog niet helemaal ongeschonden door. Maar ze zijn allemaal nog aanwezig. De Nederlandse kazematten vertonen nog de sporen van de gevechten in mei 1940. Een van de Duitse bunkers aan de westzijde is na de oorlog opgeblazen, maar de restanten bleven bewaard.